DYNAMIEKEN EN PATRONEN IN DE ONDERSTROOM? DIT HELPT!
"Zo gaat dat hier......"
Onlangs werd ik uitgenodigd een team te helpen in haar volgende stap. Dit was de situatie:
“Onze afdeling werkt niet optimaal samen. We werken hard, zijn loyaal en allemaal welwillend, maar het kan beter. We presteren goed, echter in de onderstroom spelen er een aantal dingen. In de waan van de dag hebben we het er niet over. We hebben teveel onderwerpen die we met elkaar moeten bespreken en aftikken. Natuurlijk snappen we dat we hier ook tijd voor moeten maken, maar dat hebben we gewoonweg niet. En zo ploeteren we door…..
Hoe krijg je de onderstroom op tafel en maak je dingen op een goede manier bespreekbaar zodat je daadwerkelijk stappen zet?”
Een gewone situatie. Hardwerkende welwillende professionals. En dit lukt niet. Doodnormaal. Het werk (de taak) krijgt voorrang. Dingen die in de onderstroom spelen sudderen op die manier voort. We bedekken ze met de mantel der liefde, volle agenda’s en werk. Zo worden dynamieken in de onderstroom verder gevoed. En ook al weten we dat de samenwerking daardoor niet beter gaat lopen, toch vermijden we het gesprek hierover. Dingen in de onderstroom bespreekbaar maken is nou eenmaal ongemakkelijk. Het vraagt MOED om hier iets mee te doen!
De wetten van de bovenstroom en onderstroom
Met bovenstroom bedoelen we alles wat zichtbaar is in organisaties, zoals een geformuleerde missie, visie, strategie, plannen, functiebeschrijvingen, organogram, KPI’s... Informatie die je vaak treft in documenten. De onderstroom omvat alles wat niet zichtbaar is, maar wat er wel is. Bijvoorbeeld cultuur, vertrouwen, angst, niet aanspreken, groepsdynamiek, patronen, drijfveren of motivatie.
"Bovenstroom en onderstroom beïnvloeden elkaar"
Dit zijn wetten waarmee je rekening kunt houden:
En dit vereist dus MOED!
Veiligheid en vertrouwen
In een prettige samenwerking kun je hulp vragen of aangeven dat je iets fout hebt gedaan. Je durft je kwetsbaar op te stellen en je mening te geven. Zoals je misschien thuis of bij vrienden ook doet: gewoon jezelf zijn.
Voorwaarde is echter wel dat er veiligheid en vertrouwen is: dan pas durf je je immers kwetsbaar op te stellen!
Uit onderzoek blijkt dat teams waarin iedereen zich veilig voelt, effectiever zijn en dat medewerkers loyaler zijn richting hun werkgever. Medewerkers blijven langer bij hun werkgever werken. Ze benutten makkelijker elkaars krachten, wisselen beter ideeën met elkaar uit en handelen bij uitdagingen effectiever. Bij twijfels, te hoge werkdruk of spanning wordt dit ook uitgesproken omdat ze weten dat ze geen gezichtsverlies leiden of dat dit hun schade oplevert.
Helaas gaat dit in de praktijk vaak anders. Zeker onder druk, bij teveel werk of stress komen ‘oude’ patronen om de hoek kijken. En zo wordt de onderstroom gevoed.
Gebrek aan vertrouwen heeft negatieve consequenties
“We herkennen het allemaal: je houdt je mening voor je, kijkt de kat uit de boom, hebt het even te druk om het echte gesprek aan te gaan, ontloopt je lastige collega, roddelt over die irritante collega ……”
Vertrouwen is een voorwaarde voor een team om goed te functioneren. Echter indien dit niet voldoende aanwezig is, veroorzaakt dit spanning. We ontlopen elkaar. We krijgen gedoe. Het kost negativiteit en energie. We sluiten ‘bondjes’ en stappen in de dramadriehoek.
Onbewust herhalen we de automatisch ingesleten gewoontes die we in het verleden ontwikkelden. Persoonlijk, maar ook professioneel. Als individu en als groep. We herhalen onze patronen en gaan op onze automatische piloot verder. Dit helpt niet om weer uit dit patroon te stappen. Vertrouwen en veiligheid nemen verder af.
Dynamiek in de onderstroom? Dit kan je helpen!
Dynamieken en patronen in de onderstroom vraagt om leiderschap. Daar waar we in de bovenstroom voorwaarden scheppen om de visie met de juiste strategie en middelen uit te uitvoeren, vragen dingen die hangen in de onderstroom om de juiste interactie.
Het is een vereiste om dit in verbinding en vanuit persoonlijk leiderschap aan te pakken. Dat vraagt ook om de juiste verbinding met jezelf. Immers als je niet goed in contact bent met jezelf, hoe kun je je dan met anderen verbinden? En hoe kun je dan de onderstroom bespreekbaar maken? Als je niet echt met jezelf in verbinding bent (maar doet alsof omdat je jouw ongemak of kwetsbaarheid niet wilt laten zien) dan trapt de ander daar niet in!
De 10 DO’S die je helpen:
10 DON’TS:
Aan de slag!
Heb je last van dynamieken of patronen die spelen in de onderstroom: tuin er niet langer in. Stap uit je comfortzone en heb de MOED om het juiste te doen. Laat je niet leiden door angst, onzekerheid, schuld, schaamte of een ander klotegevoel want daarmee saboteer je de boel.
Veel succes, wijsheid en plezier ermee!
Vragen?
Heb je nog vragen? Of wil je dat ik met je mee spar? Je bent van harte welkom! Laat het me weten via froukje@inspiredmovement.nl of 06 - 48 18 5580.
Met inspirerende groet!
Froukje van der Lende
Trainer en coach (individu | team | organisatie)
"Ik heb een super inspirerend vak, waarbij ik zelf nog steeds leer over patronen, gedrag en dynamieken. Ik hoop dat mijn blogs jou ook inspireren en inzichten geven!"
06 - 48 18 5580
inspired movement © 2015 - 2023 | All Rights Reserved
Froukje van der Lende | T : 00 31 6 48 18 55 80 | E : froukje@inspiredmovement.nl
inspired movement | Bilderdijkstraat 44 | 2013EK Haarlem | www.inspiredmovement.nl | KvK 64989461
by Froukje
inspired movement